Sfaturi duhovnicesti

 

Sfaturi duhovnicesti- Parintele Arsenie Boca

Parintele Arsenie Boca

 • “Nu uita ca esti o caramida duhovniceasca din marea cladire a Bisericii lui Hristos. Ramai cuminte in acest zid socotindu-te legat de celelalte caramizi cu mortarul iubirii.”
 • “Pana la Dumnezeu, nu este nici jos, nici sus, nici aproape, nici departe, pentru ca Dumnezeu este pretutindeni si de aceea El e mai aproape de tine decat sufletul si trupul tau, numai sa stii si sa afli aceasta apropiere prin credinta si rugaciunie”
 • “Cand Mantuitorul porunceste iubirea de vrajmasi, El n-o face ca sa te ingenuncheze in fata celui rau, ci ca sa te elibereze de raul din tinesi in felul acesta sa-l limiteze.”
 • “Nu exista vrajmas mai mare pentru om decat omul insusi si de nimic nu trebuie sa se teama omul ca de el insusi. Cine isi stapaneste simtamintele, acela isi petrece viata in pace.
 • Nu e un biruitor mai mare pe pamant, decat acela care se biruieste pe sine insusi si domneste asupra patimilor sale.”

Sfaturi duhovnicesti – Parintele Cleopa

pr-cleopa-ilie2

 • Copiii sa fie crescuti de mici in frica Domnului. Sa invete rugaciuni pe de rost, sa fie spovediti si impartasiti lunar; sa fie dusi cu regularitate la Sfanta Biserica, sa asculte de parinti, sa faca rugaciuni si metanii pentru tata si mama, pentru fratii si rudele lor, sa invete religia in scoala, sa tina sfintele posturi si sa nu fure.
 • Tinerii sa aiba fiecare duhovnicul sau. Sa se spovedeasca o data pe luna, iar Sfanta impartasanie sa o primeasca cu multa evlavie, cand vor fi vrednici de Trupul si Sangele Domnului, urmand sfatul duhovnicului. Apoi sa asculte intru toate de parinti, sa se fereasca de toate smintelile si pacatele urate de astazi; sa citeasca carti sfinte, iar care au chemare, sa se puna in slujba Domnului, fie invatand Seminarul si Teologia, fie intrand in viata monahala. Cei care au abateri grave de la morala crestina sa se spovedeasca la duhovnici batrani si sa urmeze canonul randuit de ei.
 • Cei care vor sa se casatoreasca sa fie cercetati canonic de preotii lor, ca nu cumva sa fie rude intre ei, sau sa se casatoreasca fara voia parintilor lor. Apoi sa respecte poruncile date de Dumnezeu celor casatoriti, adica sa nu-si ucida pruncii, sa asculte de parinti, sa fie crestini buni, sa faca milostenie si sa implineasca cu cuget curat sfaturile duhovnicilor lor.

Citeste in continuare

Sfaturi duhovnicesti – Parintele Argatu

parintele-argatu-manastirea-cernica2


 • Cel ce nu se impartaseste in cele 4 posturi de peste an si sta departe de Sfanta Impartasanie, se pagubeste de ajutorul lui Dumnezeu. Foarte usor se apropie de el duhurile rele si viclene si-si fac locas in el. Astfel, cade usor in pacate, vointa devine slabanoaga, iar el se face casa demonilor. Multimea demonilor il apasa, il innebunesc, i se opun tuturor dorintelor de bine si se imbolnaveste.
 • Inainte de a veni la Sfanta impartasanie trebuie sa faci o pregatire. Sa citesti canonul de pocainta, canonul si rugaciunile Sfintei Impartasanii din Ceaslov;

 • Cand urmeaza sa te impartasesti, te opresti de la relatiile conjugale cu sotia 7 zile inainte de impartasanie si 3 zile dupa impartasire, pentru ca nu cumva sa pangaresti Sfanta Impartasanie si sa necinstesti Trupul lui Hristos care ti s-a incredintat;

 • Inainte de a veni la Sfanta Impartasanie, sa fii iertat cu toata lumea. Daca te-ai certat cu cineva si nu ai reusit sa-l intalnesti si sa te ierti cu el, sa nu te impartasesti pana ce nu faci pace cu aproapele. Hristos nu va putea sa Se salasluiasca in sufletul tau plin de ura si lipsit de iubire.

Citeste in continuare

Pocainta de nevoie
377px-Cuviosul_Paisie_Aghioritul
 • Parinte, Avva Isaac scrie: “Orice pocainta ce se face fara dorinta nu izvoraste din ea bucurie si nu aduce rasplata celor ce o au” (Sf. Isaac Sirul, “Cuvinte ascetice”, Cuv. 30, p.164). Cum se poate pocai cineva fara de dorinta sa?
 • Este nevoit sa se pocaiasca pentru ca a scazut in ochii oamenilor, dar aceasta nu are smerenie. Eu asa inteleg.
 • Adica exista pocainta fara de dorinta noastra?
 • Da, este pocainta de nevoie. Adica iti cer sa ma ierti pentru un rau ce ti l-am facut ca sa scap de consecinte, dar launtric nu ma schimb. Omul indracit se face, chipurile, ca se pocaieste si lucreaza cu viclenie, face metanii cu bunatate prefacuta, ca sa-i insele pe ceilalti. Dar si faptul de a merge cineva sa-si spuna pacatele sale duhovnicului pentru ca se teme ca nu cumva sa mearga in iad, nici aceasta nu este pocainta. Pentru ca acesta nu se pocaieste pentru pacatele lui[marturiseste doar formal – n.a.]; ci problema lui este sa nu mearga in iad.

Citeste in continuare