Religiile lumii

 

1.Crestinism

1438265_30662886
Crestinismul este cea mai raspandita religie din lume. Asa cum ne prezinta Sfanta Scriptura, este o religie ce a izvorat in Ziua Cincizecimii (Rusalii), in anul 33, dupa Inaltarea Domnului la ceruri, prin pogorarea Duhului Sfant asupra ucenicilor Mantuitorului Iisus Hristos.
Parintii bisericii crestine au fost considerati Constantin si, mama sa, Elena care, prin Edictul de la Milano, au dezrobit religia crestina in imperiu. Mare Schisma din 1504 este un eveniment ce a impartit crestinismul in doua mari ramuri: catolica si otodoxa.
Reforma protestanta a fost o miscare religioasa in secolul al XVI-lea, provocata de abuzurile Bisericii Romano- Catolice. Reforma a fost declansata de catre Martin Luther, atunci cand a afisat cele 95 de teze impotriva invataturilor romano-catolice, pe usa bisericii din orasul Wittemberg. Religiile protestante sunt urmatoarele: lutherana, calvina si anglicana.

 

Diferentele intre catolici, otodocsi si protestanti sunt esentiale, deoarece difera prin fiecare dogma si practica.
Principalele deosebiri sunt urmatoarele:

 

  • Filoque- Catolicii si protestantii spun ca Duhul Sfant nu vine de la Tatal, ci de la Fiul;
  • Suprematia Papala- Papa este puterea suprema a Bisericii crestine, fiind considerat urmasul Sfantului Apostol Petru;
  • Purgatoriul- Catolicii spun ca intre iad si rai exista o spatiu intermediar numit purgatoriu. Acolo sufletele se curata timp de cateva sute de ani, apoi se duc in rai. La ortodocsi si la protestanti este o invatatura respinsa, deoarece mantuirea si curatarea sufletelor se face prin pocainta si pomenirea mortilor, respectiv prin moarte Mantuitorului pe cruce;
  • Azimele- Spre deosebire de catolici, ortodocsi slujesc cu paine dospita, nu cu azime;
  • Celibatul preotilor- Preotii catolici nu se casatoresc, sunt impotriva Sinoadelor Ecumenice, care au permis ca preotii cu mir sa aiba familie. In cazul protestantilor, acestia nu trebuie sa fie celibatari, ba chiar practica si hirotonirea femeilor;
  • Sfintele Taine- Catolicii si otodocsi au aceleasi taine, doar ca la catolici mirungerea este denumita Confirmare, iar protestanti au doua taine numite: Sfanta Comuniune si Cina Domnului;

Crestinismul este actualmente la nivel global, cea mai importanta din punct de vedere numeric, avand 2.1 miliarde de adepti.

 

2.Islam

 1389177_65747812

Islamul, religia musulmanilor, este o religie monoteista ce a aparut in secolul al VII-lea. Fiind a doua religie in lume, dupa crestinism, are circa 1.5 miliarde de adepti. Islamul a fost fondat in peninsula Araba, actuala Arabia Saudita, de catre Mohamed, ultimul profet al lui Allah si se bazeaza pe cartea sfanta cunoscuta sub numele de Coran. Centrul religios se afla in orasele Mecca si Medina.
Obligatiile Musulmanului:
1.Marturisirea de credinta;
2.Rugaciunea (5 ori pe zi);
3.Postul;
4.Dania;
5.Pelerinajul la Mecca- este obligatoriu, cel putin o data in viata;

 

3.Hinduism

1445521_48641023

Hinduismul este reprezentat de credinta in Brahman, fiinta absoluta, impersonala, creatoare a Universului. Aceasta religie are aproximativ 900 de milioane de adepti. Hinduismul este mai mult o colectie de credinte religioase ce a aparut pe parcursul mileniului al doilea precrestin, in jurul anului 1500 i.Hr, fiind fondat de casta brahmanilor, formata din preoti. Fundamentele invataturii hinduse sunt imnurile, versetele, incantatiile si tratatele din Vede.
4.Budism
Budismul este una din cele trei religii dominante ale lumii, avand aproximativ 376 milioane de adept si a fost fondat in India, in secolul al VI-lea i.Hr., fiind raspandita in Asia Centrala si de Sud-Est. Religia budista este o religie fara zei sau texte sacre, ea se bazeaza pe invataturile lui Gautama Siddhartha ( Budha Shakyamuni) si apartine grupului de religii dharmice, alaturi de hinduism si de jainism, pastrand o puternica influenta a elementelor constituente ale acestor doua religii. Mai este numit si “Buddha Dharma”, ceea ce inseamna in limbile sanscrita si pali, “invataturile Celui Luminat”.
5.Iudaism
Iudaismul, religia evreilor, a fost fondat in anul 2000 i.Hr. de Avraam, Isaac si Iacob si are peste 18 milioane de adepti. Religia iudaica se bazeaza pe credinta intr-un singur Dumnezeu si care conduce poporul ales prin profetii cu care el vorbeste. Cuvantul lui este descoperit in Biblia evreiasca, alcatuita din 3 parti: Torah (cele 5 carti ale lui Moise), Neviim (Prorocii) si Ketuvim (Scrieri, Plasmi). Biblia evreiasca sau Vechiul Testament este scrisa integral in ebraica, cu exceptia catorva capitole si versete care sunt scrise in aramica. O zi foarte importanta in religia iudaica este Shabbat-ul, zi binecuvantata si sfintita de Dumnezeu. In ziua de Shabbat, evreii au primit porunca suprema de a intrerupe orice munca, acest lucru fiind mai sfant chiar si decat casa Domnului, sinagoga.